Egil Kristoffersen & Sønner AS
  • Hjem
  • Kontakt
    • Om oss
    • Nordland Akva AS
  • Produktene
    • Laksen vår
    • Røkt laks
    • Salg
    • Kvalitet
    • Myter og fakta
  • Lokalmiljøet
    • Lokalitetene våre
    • Miljøundersøkelser
    • Ringvirkninger
    • Det gode liv i Bø
    • Sponsing
  • Bærekraft
    • Bærekraftsrapport 2024
    • Ringvirkninger
    • Miljø
    • Sosial
    • Sertifisering
    • Rapport >
      • Økonomi

Hva med bærekraft?

Vi jobber hver dag med å redusere vårt fotavtrykk
Rapporten for 2022 finner du her

Ringvirkninger 2022

Verdiskapning


239 385 000 kr

Dette tilsvarer totalt:



21 947

Barn deltar i idrett
*Årlig kostnad på 3600 kroner for en 9-åring (Tall hentet fra idrettsforbundet)

202

Grunnskolelærere
*Årlig lønnskostnad 591 960 kroner (tall hentet fra SSB)

34

Hjertetransplantasjoner
*snittpris per sykehus 1.200.000 kroner

Nøkkeltall miljø


Egil Kristoffersen & Sønner AS ble stiftet i 1966 og har siden drevet med produksjon av fisk. Et grønt skifte har hatt et økt fokus i de siste årene. Vi har et klart mål om å produsere sunn, bærekraftig og god mat. For å klare dette, må vi samarbeide med naturen og mangfoldet rundt
Picture
Energiforbruk

Både produksjon og forbruk varierer fra år til år. I 2016 hadde vi et ILA-utbrudd som gjorde at relativt lite fisk ble utslaktet. Dette har fått betydning for flere år i etterkant, og det er først nå i 2021 produksjonen begynner å stabilisere seg
Picture
Picture
Fôrfaktor

En biologisk fôrfaktor er mengden fôr som brukes per kilo fisk. Økonomisk fôrfaktor er mengde fôr brukt per kilo slaktet fisk. Det kan beregnes totalt for en generasjon, det vil si fra smolt-utsett til all oppdretts-fisk er slaktet. Økonomisk fôrfaktor for ett enkelt år, er beregnet ved å telle beholdningsendring av slaktet fisk. En økonomisk fôrfaktor er høyere enn den biologiske faktoren, ettersom en viss prosent dør før slakt, og plussråstoff er fjernet. En lavere fôrfaktor vil indikere en mer lønnsom produksjon.


Brakklegging
For at lokaliteter skal hente seg inn til god økologisk tilstand etter bruk, er det vanlig å brakklegge lokaliteter. Brakklegging betyr at lokaliteten blir stående uten fisk i en periode. Tømming av lokaliteter brukes som et middel for å bekjempe sykdommer og redusere mengden lakselus i fjordsystemer. Vi har en produksjonsplan der fisk fra ulike årganger og utsett holdes adskilt fra hverandre for å redusere risikoen for spredning av sykdom mellom fiskegrupper og redusere spredningen av lus mellom enheter. Alle nøter tas opp og alt av produksjonsutstyr blir desinfisert mellom hver bruk av lokaliteten. I 2021 var vi rammet av ILA på Skatleia. Påvisningen medførte brakklegging av den aktuelle lokaliteten og de tre andre lokalitetene i samme område. På de tre andre ble det ikke påvist sykdom. Dette førte til at vi hadde mer fisk på færre lokaliteter i 2021.
Picture
Arealbruk

I 2018 fikk vi endelig tillatelse til å produsere på en ny lokalitet. Dette er et ledd i å redusere miljøbelastningen på våre andre lokaliteter, og det har fungert etter planen. Samtidig er det med på å øke produksjonsarealet i sjø.
Picture
B-Undersøkelse

Alle matfiskanlegg skal overvåke miljøtilstanden på lokalitetene etter Norsk Standard 9410*. B-undersøkelser er en trendovervåkning som måler påvirkningen til bunnforholdene under og i umiddelbar nærhet av anleggene. Tilstanden beskrives ut ifra tre hovedkategorier: Tilstedeværelse av fauna, kjemisk og sensorisk tilstand. Summen av de tre kategoriene gir en lokalitetstilstand fra 1 til 4 hvor 1 er «meget god» og 4 er «meget dårlig». Prøvene tas med håndholdt grabb og gir en kvalitativ beskrivelse av tilstanden. Mange av våre lokaliteter har vært i drift siden 80- og 90-tallet, disse lokalitetene har ikke de samme gode forutsetningene for utskifting av vann som moderne mer eksponerte lokaliteter. Vi arbeider derfor med å få etablert en ny lokalitet ved Flagskallen for å redusere vårt totale fotavtrykk og påvirkning.

Picture
Vannforbruk

Bedriften vår bruker i hovedsak vann til slakteri og sanitære fasiliteter. Vi bruker saltvann til å vaske merdene, for å redusere vannforbruket. Likevel har forbruket de to siste årene økt betraktelig. I 2021 tok vi i bruk et nytt bygg som er koblet på samme vannmåler, i tillegg hadde vi en høyere produksjon som resulterer i høyere vannforbruk på slakteriet. Vi påviste ILA på en av lokalitetene våre. Dette førte til ekstra vask og desinfeksjon av alt utstyr på flere lokaliteter.
Picture
Fiskevelferd
Fiskevelferd er en verdi som vi setter svært høyt i Egil Kristoffersen & Sønner AS. Dette gjelder for hele kjeden vår fra rogn til laksen er ferdig pakket på slakteriet. Lav dødelighet og det å produsere et kvalitetsprodukt er viktig for oss. Det er det viktigste konkurransefor­trinnet vi har. Velferden til fisken vurderes daglig av våre ansatte på merdekanten og ved bruk av kamera i merdene. Dersom vi ser at fisken er stresset eller viser tegn til dårlig velferd settes det straks inn tiltak. Det kan være å tilkalle biolog og veterinær eller gjennomføre andre undersøkelser for å komme til bunns i årsaken til redusert velferd, slik at vi kan rette på forholdene så raskt som mulig.


Tap i produksjon og fiskedødelighet
Tap i produksjon skjer enten i mer­dene eller på slakteriet. I merdene dør noe fisk, den kan bli syk, tåle håndtering dårlig eller noen kan rømme. Dette registreres som «dødfisk» eller «rømming». På slakteriet kan noen fisk bli vraket, de registreres som «utkast». Fisk som dør i havet, utgjør størstedelen av tapet. Det er spesielt i den første fasen etter at smolten er satt ut i sjø at man registrerer forhøyet dødelighet. I 2021 er tap av fisk fra merd i Norge gjen­nomsnittlig 15,7 % for laks og regn­bueørret samlet. Snittet for Vestfjorden og Vesterålen er i samme periode 13,6 %. Egil Kristoffersen & Sønner har i 2021 tap i produksjonen på 5,5 %. Det er et godt resultat og langt under både det nasjonale og regionale snittet.
Picture
Rømming
Å bevare villaksen har fått mer oppmerksomhet i samfunnet de siste tiårene. Rømt opp­drettslaks kan være en trussel mot den genetiske integriteten til villaks­bestanden. Undersøkelser viser at det er en sammenheng mellom andel rømt oppdrettslaks i et vassdrag, og målt genetisk endring. Det er også fare for at sykdommer spres. Eksterne faktorer som klimaendring og mangel på mat i havet, svekker også villaksbestanden.

Vi prioriterer å forebygge rømming. Vi har gode rutiner for å sjekke nøter og fortøyninger. Vi har egne ansatte som jobber med kontroll av not i eget notbøteri. Det å være uavhen­gig og ha god kunnskap internt, er veldig viktig for resultatet. Vi bruker undervannsdroner for å sjekke nøtene selv, og er ikke avhengig av andre for å gjennomføre hyppige kontroller.
Picture

Nøkkeltall Økonomi


Året 2021 har vært et godt økonomisk år for bedriften. Med økt salgsvolum og økt laksesnittpris med ca. 10 kroner, har vi oppnådd gode driftsresultater og omsetningsresultater.
Picture

Salgsvolum
(Salgsvolum i tonn)

Picture

Omsetning
(Omsetning i  Tusen NOK)

Picture

Resultat
(Resultat i  Tusen NOK)

Picture

Resultat
(Resultat i Tusen NOK)

Picture

Nøkkeltall Sosial


Vi ønsker at de som jobber hos oss skal ha en mest mulig levedyktig inntekt. Vi har derfor lagt en bevisst strategi i 2021 på å ha en bedre oppfølging av våre ansatte, og mindre behov for timelønnede vikarer. Ved å bruke færre vikarer og færre utskiftninger, får de ansatte høyere gjennomsnittsinntekt. Dette betyr færre ansatte i 2021. Vi er sertifiserte etter GRASP standarden for sosial praksis
Picture

Ansatte
(Antall ansatte)

Picture

Lønn
(Utbetalt lønn i tusen NOK)

Picture

Årsverk
(Antall årsverk)

Picture

Ansatte bosted
(Kommuner 2021)

Picture

Sertifiseringer

"Sertifisering er viktig for å få en objektiv vurdering av den jobben vi gjør hver dag"
Picture



HACCP-Hazard Analysis and Critical Control Points, er en sertifisering som er lovpålagt av mattilsynet og vårt slakteri har derfor siden start hatt denne. Det er en internasjonalt anerkjent metode for å styre risiko i forbindelse med mattrygghet. Sertifiseringen er basert på syv prinsipper som skal vise at du har kontroll på mattrygghet og dekker hele prosessen fra risikoanalyse til sertifisering. Pådenne måten kan vi vise at vi har gode sikkerhetsrutiner og noye reglerte rutiner med hygiene og helse.
Picture
Siden hosten 2014 har vår bedrift vært Global G.A.P sertifisert på alle våre lokaliteter. Pakkeriet ble godkjent i 2015. Global G.A.P er en felles standard for akvakultur som tilfredsstiller kravene til GFSI (Global Food safety Initiative). Den dekker krav innen fiskehelse, dyrevelferd, matvaretrygghet, ytre miljø, rømming og seriøst arbeidsliv. Den er kjent blant mange typer kunder i et globalt marked og kundene har tillit til dette systemet og mange har kunnskap om hva som inngår i revisjonene.

Les hele rapporten

php.Element.Def.Pdf_Fallback
Last ned rapporten her
egilkristoffersenreport2021.pdf
File Size: 5590 kb
File Type: pdf
Last ned fil

Egil Kristoffersen & Sønner AS
Jennskarveien 52
8475 Straumsjøen
[email protected]
​76 11 46 40
  • Hjem
  • Kontakt
    • Om oss
    • Nordland Akva AS
  • Produktene
    • Laksen vår
    • Røkt laks
    • Salg
    • Kvalitet
    • Myter og fakta
  • Lokalmiljøet
    • Lokalitetene våre
    • Miljøundersøkelser
    • Ringvirkninger
    • Det gode liv i Bø
    • Sponsing
  • Bærekraft
    • Bærekraftsrapport 2024
    • Ringvirkninger
    • Miljø
    • Sosial
    • Sertifisering
    • Rapport >
      • Økonomi