Opprinnelse
Laksen vår er sporbar. Det betyr at vi vet hvor hver enkelt laks har sin opprinnelse, helt fra foreldrene svømte rundt i havet, til rognkorn og videre til yngel og smolt. Laksen vår er av stammene som selskapene Aquagen og Salmobreed har avlet frem over mange år. Vi kjøper settefisk som har vokst opp fra egg til sjøklar smolt på vårt eget anlegg Nordland Akva i Meløy kommune i Nordland, eller fra Lødingen Fisk AS.
Smålaksen kommer til Bø med brønnbåt når den er klar til å leve i saltvann. Da kan den være alt fra 70 gram og opp til 500 gram. Trenden de senere årene er at smolten blir større. Fordelene med det er mange - blant annet reduserer vi tid i sjøen før den er slakteklar. Hensikten er å redusere belastningen på havmiljøet rundt anleggene våre, og utfordringer knyttet til lakselus og smitte.
Smålaksen kommer til Bø med brønnbåt når den er klar til å leve i saltvann. Da kan den være alt fra 70 gram og opp til 500 gram. Trenden de senere årene er at smolten blir større. Fordelene med det er mange - blant annet reduserer vi tid i sjøen før den er slakteklar. Hensikten er å redusere belastningen på havmiljøet rundt anleggene våre, og utfordringer knyttet til lakselus og smitte.
Matfiskproduksjon
Vi har totalt 10 lokaliteter for produksjon av matfisk i Bø kommune. Én av disse en såkalt slaktelokalitet (ventemerder) mens de øvrige 9 er vanlige matfisklokaliteter hvor vi fôrer laksen og holder den frem til slakteklar størrelse.
Alle lokalitetene har begrensninger for hvor mye laks vi kan ha der. Våre lokaliteter er relativt små, fra 400 tonn til 3600 tonn. Når vi setter ut små fisk som kommer fra settefiskanlegget, er vi langt fra tetthetsgrensene både på merd- og lokalitetsnivå det første året.
Når fisken begynner å nærme seg slaktestørrelse må vi følge med slik at det ikke blir for mye fisk i hver merd, og at det totalt på lokaliteten ikke står mer fisk enn vi har tillatelse til. Dersom vi nærmer oss grensene kan vi enten slakte en del av fisken eller flytte den til en ny lokalitet.
Vi gir fisken fôr fra Biomar og Ewos, foravtalen vår forhandles på nytt hvert år. Les mer om fiskefôr og hva det er laget av hos Laksefakta.no.
Røkternes viktigste oppgaver er å overvåke laksens trivsel og matlyst, samt følge med på og gjøre utbedringer og utskiftninger av utstyr på lokalitetene. Røkterne er ansvarlige både for at laksen har det bra, at den vokser og at utstyret ikke skader laksen eller forårsaker rømming.
Når laksen er stor nok til slakting blir den hentet av brønnbåt og ført til ventemerdene i Jennskaret. Kort transportavstand mellom lokalitet og slakteri er en faktor som bidrar til god kvalitet på vårt sluttprodukt.
Kartet viser våre lokaliteter 31.12.2023
Alle lokalitetene har begrensninger for hvor mye laks vi kan ha der. Våre lokaliteter er relativt små, fra 400 tonn til 3600 tonn. Når vi setter ut små fisk som kommer fra settefiskanlegget, er vi langt fra tetthetsgrensene både på merd- og lokalitetsnivå det første året.
Når fisken begynner å nærme seg slaktestørrelse må vi følge med slik at det ikke blir for mye fisk i hver merd, og at det totalt på lokaliteten ikke står mer fisk enn vi har tillatelse til. Dersom vi nærmer oss grensene kan vi enten slakte en del av fisken eller flytte den til en ny lokalitet.
Vi gir fisken fôr fra Biomar og Ewos, foravtalen vår forhandles på nytt hvert år. Les mer om fiskefôr og hva det er laget av hos Laksefakta.no.
Røkternes viktigste oppgaver er å overvåke laksens trivsel og matlyst, samt følge med på og gjøre utbedringer og utskiftninger av utstyr på lokalitetene. Røkterne er ansvarlige både for at laksen har det bra, at den vokser og at utstyret ikke skader laksen eller forårsaker rømming.
Når laksen er stor nok til slakting blir den hentet av brønnbåt og ført til ventemerdene i Jennskaret. Kort transportavstand mellom lokalitet og slakteri er en faktor som bidrar til god kvalitet på vårt sluttprodukt.
Kartet viser våre lokaliteter 31.12.2023